NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA Unibody Jeep Technical Forums > Jeep Cherokee XJ (1984 - 2001) > OEM Tech Discussion
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Bylaws E-Mail

OEM Tech Discussion Forum for OEM (Original Equipment) or stock XJs and MJs.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old May 6th, 2007, 22:30
Joeya Joeya is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2007
Location: Vancouver, WA
Posts: 2
AW4 whining noise

I have a 1997 cherokee sport 4.0/AW4 that has started to make a whining noise when in gear. The tranny shifts and works great as it should, But anytime it is in gear it whines. The whine is about like a powrsteering pump really low on fluid or a roots style supercharger.
I have been trying to trouble shoot it and have pretty much determind it to be the torque converter, Since it only whines when it is in gear (load on the converter) it also seems to go away when the converter locks up in OD. I have changed the filter and flushed it out with fresh dex3, And it made no difference to the noise.

Has anybody heard this before? or have any knowledge of whats going on in there?

Thanks in advance
Reply With Quote
  #2  
Old May 7th, 2007, 03:37
BlueCuda's Avatar
BlueCuda BlueCuda is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2005
Location: Tulsa OK
Posts: 1,451
Re: AW4 whining noise

I know it sounds like the tranny but you might try and take the belt off to rule out any accesorie on the front. I killed my alternator a few weeks ago and put my spare on, it sounds like a paxton blower lol. It would be worth it to pull the belt and fire it up for a minute and see what things sound like.
Reply With Quote
  #3  
Old May 7th, 2007, 21:10
Joeya Joeya is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2007
Location: Vancouver, WA
Posts: 2
Re: AW4 whining noise

We'll the thing that makes me believe it is the tranny is the fact that it only does it in gear? Seems like it would do it all the time if it was something engine related?? I guess i was hoping that it was some what common and i could find out an approximent level of importance to fixing it?
Reply With Quote
  #4  
Old September 1st, 2010, 03:45
killerfly128 killerfly128 is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Feb 2010
Location: Fort Worth, TX
Posts: 186
Re: AW4 whining noise

Anyone have any thoughts on this? I am experiencing the same thing on my truck. It started after I was playing with the "manual" shift settings and when starting in 1-2 it would accelrate normal but when I came off the gas it would jump down into 1 at 4k RPM .... I have no idea what is going on here.
Reply With Quote
  #5  
Old September 1st, 2010, 06:25
old_man's Avatar
old_man old_man is offline
NAXJA Member
 
Join Date: May 2003
Location: Loveland, Colorado
Posts: 15,361
Re: AW4 whining noise

Quote:
Originally Posted by Joeya View Post
We'll the thing that makes me believe it is the tranny is the fact that it only does it in gear? Seems like it would do it all the time if it was something engine related?? I guess i was hoping that it was some what common and i could find out an approximent level of importance to fixing it?
In gear also means the engine mounts are loaded where as in neutral, they are not. I would still pull the belt just to be sure. I've even seen cracked headers do something similar due to the flexing of the mounts.
__________________
Tom Houston - Former Colorado Chapter President & Terminal Adrenaline Junkie
Loveland, Colorado
You're just jealous because the voices don't talk to you.
Reply With Quote
  #6  
Old September 1st, 2010, 06:29
killerfly128 killerfly128 is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Feb 2010
Location: Fort Worth, TX
Posts: 186
Re: AW4 whining noise

Quote:
Originally Posted by old_man View Post
In gear also means the engine mounts are loaded where as in neutral, they are not. I would still pull the belt just to be sure. I've even seen cracked headers do something similar due to the flexing of the mounts.
I am running poly mounts and a borla header. Both are in good health. It is more like a high pitched mechanical whine ... not a belt squeek.
Reply With Quote
  #7  
Old September 1st, 2010, 06:56
CharlesS's Avatar
CharlesS CharlesS is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Mar 2003
Location: Carmel Mountain Ranch, CA
Posts: 2,435
Re: AW4 whining noise

Quote:
Originally Posted by killerfly128 View Post
I am running poly mounts and a borla header. Both are in good health. It is more like a high pitched mechanical whine ... not a belt squeek.
There is a pump inside the transmission that can make that noise when it is going bad, but I would rule out everything else that can make similar noises before going to trouble and expense to remove the transmission.


Charles
Reply With Quote
  #8  
Old September 1st, 2010, 07:39
Redsnake Redsnake is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2004
Location: Tulsa, OK
Posts: 1,033
Re: AW4 whining noise

Subscribing... I'm not sure I'm hearing the same noise/whine/squeak... but it sounds similar. Mine is only present when I'm sitting at a light, stopped, in D. When I accelerate the sound goes away on my '96XJ (Auto, 4.0).

Hopefully we'll get this one figured out... I HATE to have to pull my tranny and replace a pump.
Reply With Quote
  #9  
Old September 1st, 2010, 08:33
2stix's Avatar
2stix 2stix is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2007
Location: fallbrook Ca.
Posts: 2,217
Re: AW4 whining noise

i had the same whinning noise as the OP. only in forward and reverse gear. with a stethascope i tracked the noise to the bellhousing area of the trans. i ended up removing the trans but replacing it with another from a donor vehicle. i have yet to dissassemble the old trans, but the torque converter does have a strange noise inside when turned by hand. i realize this can still be the pump in the front of the trans, but it sounded more like the converter to me.
Reply With Quote
  #10  
Old September 1st, 2010, 13:59
BrokenSockets BrokenSockets is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jul 2010
Location: Ayr, Ontario
Posts: 470
Re: AW4 whining noise

Same here as original post.

Whine in gear with AW4, seems to go away at lockup, but shifts are just fine. (bit of a hard shift between FW and R gears, however not necessarily related in any way)

DEFINITELY coming from the bellhousing area.

The PO said it had been this way for the four years he had owned it and except for the whining, no problems appeared.

Unless something stops working the way it should, I can't justify dropping the transmission to tinker with it.

Just keeping up good maintenence and fluid changes and waiting for something to indicate a deteriorating condition.

Last edited by BrokenSockets; September 1st, 2010 at 14:04.
Reply With Quote
  #11  
Old September 3rd, 2010, 09:10
2stix's Avatar
2stix 2stix is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2007
Location: fallbrook Ca.
Posts: 2,217
Re: AW4 whining noise

thats exactly how mine was acting. no problems at all but the noise. i swapped it out since i had one here that only had 160k on it VS the 255k the original had. the main reason i swapped is that i figured it to be the torque converter which can heat up the trans when climbing and crawling, and wanted to make the jeep run as cool as possible. since the swap i am now dealing with other problems. i have no second gear. did at first but now nothing. i have just did the pin test and found i have no ohms on shift solenoid #2, 25.5 ohms on converter clutch solenoid, and almost no voltage at C9 with lever in the D position. oh and battery voltage at both brake on and brake off at C10. the C10 may be because i swapped the bendix antilock system with a 95 booster/master/pedal and the brake switch on the 95 only had 2 wires. i have brake lights and such, but i think i may have not connected the converter lock up release wire. next i will check the solenoids at the trans to make sure its not the wire loom/connections.
moral to this story? you may be on the right track to leave it alone untill a more serious problem exists. your call. i am probably hurting the trans more now as i need to drive it still. and with no proper lock up on the converter and no second gear, i am stressing the trans much more than when it had the whinning noise.
Reply With Quote
  #12  
Old September 16th, 2010, 20:19
philip_g philip_g is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jun 2006
Location: back in CO
Posts: 1,613
Re: AW4 whining noise

I have a similar problem, it sounds worse in 2nd and third and only under hard acceleration, from about 3,000 RPM to wherever it shifts, don't know if mine is a similar problem to yours or not. I just checked the fluid level (hot) and it was just a bit below the max line, for grins I wrapped it up to about 3,000 RPM in neutral and I could swear I still heard it, maybe it's an alternator going out. I'll wait until it makes itself more known

Last edited by philip_g; September 16th, 2010 at 20:40.
Reply With Quote
  #13  
Old January 12th, 2018, 06:56
mmmkay325 mmmkay325 is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2003
Location: Charlotte/ Boone, NC
Posts: 125
Re: AW4 whining noise

Just curious if you ever found the cause of that noise.....mine does the exact same thing
Reply With Quote
  #14  
Old January 12th, 2018, 06:57
mmmkay325 mmmkay325 is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2003
Location: Charlotte/ Boone, NC
Posts: 125
Re: AW4 whining noise

Quote:
Originally Posted by philip_g View Post
I have a similar problem, it sounds worse in 2nd and third and only under hard acceleration, from about 3,000 RPM to wherever it shifts, don't know if mine is a similar problem to yours or not. I just checked the fluid level (hot) and it was just a bit below the max line, for grins I wrapped it up to about 3,000 RPM in neutral and I could swear I still heard it, maybe it's an alternator going out. I'll wait until it makes itself more known
Just wondering if you ever found the cause of this noise....mine 98XJ is doing the exact same thing
Reply With Quote
  #15  
Old January 12th, 2018, 07:11
RCP Phx RCP Phx is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Mar 2003
Location: Phoenix,Az
Posts: 10,907
Re: AW4 whining noise

He hasn't even been on here in 3yrs to a 8yr old post!
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
whining noise... Robs92XJ OEM Tech Discussion 3 June 21st, 2008 12:13
Whining Noise?????? sprngfldxj OEM Tech Discussion 6 February 2nd, 2007 21:07
whining noise Mikel OEM Tech Discussion 5 March 11th, 2006 12:04
Whining noise from motor jeepboy12001 OEM Tech Discussion 7 September 16th, 2005 20:43
whining noise, need help ASAP CStamm OEM Tech Discussion 7 October 20th, 2003 13:26


All times are GMT -7. The time now is 03:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014