PDA

View Full Version : Connection to vacuum pump on alternator running hose directly into fanbelt


NorwayCherokee
November 5th, 2017, 03:54
https://drive.google.com/file/d/0B6az6OKC-V7GU3VmNFpRR3NhUE0/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/0B6az6OKC-V7GM1JvNDNPbEpDbGc/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/0B6az6OKC-V7GU2pIUm1uSm43Y28/view?usp=drivesdk

I just replaced my alternator on my 95 Jeep Cherokee XJ 2.5 TurboD. When I reconnected the vacuum pump hose it was rubbing on the fan belt. Engine got an oil shower. Upon inspection it is impossible to attach a hose without it rubbing against the fan belt. Can the direction of this connection be changed so as to allow for a free connection? It seems solid and doesn't appear to have any directional adjustment capabilities.

lawsoncl
November 5th, 2017, 14:14
It looks like that fitting should rotate. I'd guess it's just pressed in with an o-ring seal. Have a look at the pictures here.
https://www.quadratec.com/p/omix-ada/alternator-vacuum-pump-94-01-jeep-cherokee-xj
https://www.ebay.co.uk/itm/Jeep-Cherokee-XJ-2-5-TD-84-01-VM-425OHV-vacuum-pump-alternator-mounted-pump-/262926152059

NorwayCherokee
November 6th, 2017, 23:31
Yes it looks like it should rotate and needs to but doesn't by hand. I was wondering if there was a screw or bolt which allows for movement but there doesn't seem to be. Anyway I have managed to route the hose without rubbing the belt. Now to clean the engine after the oil shower.
Thank you for your help