NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA Unibody Jeep Technical Forums > Jeep Cherokee XJ (1984 - 2001) > OEM Tech Discussion
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Bylaws E-Mail

OEM Tech Discussion Forum for OEM (Original Equipment) or stock XJs and MJs.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old February 14th, 2014, 05:59
N8N_99xj N8N_99xj is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Sterling, VA
Posts: 1,026
My rear defog doesn't work

...and I don't know why!

I have voltage at the terminals on the rear window, and when I check voltage to ground going across the grid it smoothly drops like you'd expect on every trace... but the damn thing doesn't clear the window!

My mirrors work fine...

Problem is, I'm the best guy I know for electrical troubleshooting and I'm stumped. Any ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old February 14th, 2014, 06:33
Digger87xj's Avatar
Digger87xj Digger87xj is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Mar 2004
Location: Buffalo Creek/Lakewood CO
Posts: 2,033
Re: My rear defog doesn't work

I've found the wires partially broken through at the hinge point causing this. They could carry voltage through the remaining connected strands but couldn't carry the amperage required to heat the grid.
Reply With Quote
  #3  
Old February 14th, 2014, 06:36
N8N_99xj N8N_99xj is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Sterling, VA
Posts: 1,026
Re: My rear defog doesn't work

ah, good idea, I'll check that.

My dome light doesn't come on when the hatch is opened either. Could that be related? The "hatch open" light on the dash does come on however.
Reply With Quote
  #4  
Old February 14th, 2014, 07:41
N8N_99xj N8N_99xj is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Sterling, VA
Posts: 1,026
Re: My rear defog doesn't work

Well you called it; pulled the trim off, unhooked everything, found one of the wires completely broken. Must have been picking up a phantom ground from somewhere making it look like it was working. Also one of the wires to my CHMSL is almost broken, and three more are looking shaky, maybe one of those is for the dome light? Guess I know what I'm doing this afternoon... I'll friction tape everything well so this hopefully doesn't happen again.

Guess I might as well put some zip ties on the hatch release linkage as well since I've got the trim off...
Reply With Quote
  #5  
Old February 14th, 2014, 08:12
GrimmJeeper's Avatar
GrimmJeeper GrimmJeeper is offline
Dead man walking
 
Join Date: Jan 2007
Location: Gardena, CA
Posts: 25,176
Re: My rear defog doesn't work

your rear dome light clicks in and out like a button, give it a tap when the hatch is open and your interior lights should come on.
Reply With Quote
  #6  
Old February 14th, 2014, 08:14
N8N_99xj N8N_99xj is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2011
Location: Sterling, VA
Posts: 1,026
Re: My rear defog doesn't work

Actually it doesn't, the switch is busted (didn't have one originally, got a sound bar from a part out) but doesn't it come on automatically when you open the hatch? If not I guess I'll have to fix that switch.
Reply With Quote
  #7  
Old February 14th, 2014, 08:16
Digger87xj's Avatar
Digger87xj Digger87xj is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Mar 2004
Location: Buffalo Creek/Lakewood CO
Posts: 2,033
Re: My rear defog doesn't work

Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A/C Fan doesn't work. Jeff-97XJ OEM Tech Discussion 1 May 23rd, 2008 12:17
4x4 doesn't work MuddinJeeper OEM Tech Discussion 16 June 9th, 2006 05:51
Pass rear turn signal doesn't work badgator OEM Tech Discussion 2 January 28th, 2006 15:23
Rear hatch lock doesn't work MAXJ OEM Tech Discussion 5 February 15th, 2005 11:21
1988 Cherokee REAR WIPER DOESN'T WORK JKooshTJ OEM Tech Discussion 7 June 24th, 2004 15:48


All times are GMT -7. The time now is 02:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014