NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA Unibody Jeep Technical Forums > Jeep Cherokee XJ (1984 - 2001) > OEM Tech Discussion
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Bylaws E-Mail

OEM Tech Discussion Forum for OEM (Original Equipment) or stock XJs and MJs.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #16  
Old October 13th, 2018, 12:27
lawsoncl lawsoncl is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jan 2006
Location: North Idaho
Posts: 5,124
Re: AW4 transmission help please.

Some more rambling thoughts...


I think a 1996 still has a reed switch for the output sensor. If it has power to the sensor plug, then it's a switch that closes and pulls the voltage down to ground once per rev. That's easy to test with a meter and turning the output slowly by hand. Going fast with a meter attached will probably just look like an a/c voltage. Using the DC scale on the meter, that 4.6 volts sounds about right.



If it's the newer inductive pickup (which I think didn't change until 1998), then I don't believe it will have power to it. You'll see a a/c voltage spike as the output shaft turns - it's roughly proportional to the rpm so you'll have to spin the output reasonably quick to see it. It gets up to about 30-volts a 3000 rpm as I recall. When I was scoping the output on the 1998, I just put the xfer case in neutral and the trans in gear.
Reply With Quote
  #17  
Old October 14th, 2018, 19:46
trippled trippled is offline
NAXJA Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: colorado springs, co
Posts: 2,303
Re: AW4 transmission help please.

Quote:
Originally Posted by lawsoncl View Post
A bad #2 solenoid is a possibility, but I can't see how it would die after refurbishing the NSS. He mentioned he's already replaced the solenoids, TSS, VSS, and the TCU with no change. We're running out of things to shotgun here. My suggestion to unplug the NSS could help rule out a short in the NSS making the TCU think the shifter is in reverse or 1st.



First Gear S1 on S2 off
Second Gear S1 on S2 on
Third Gear S1 off S2 on
Forth Gear S1 off S2 off
Never said the solenoid is bad. I said to see if the tcu is commanding power to the solenoid. If it's not supplying power it's an electrical problem and not mechanical.
Reply With Quote
  #18  
Old October 16th, 2018, 16:44
GPI000 GPI000 is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Oct 2018
Location: South Carolina
Posts: 9
Re: AW4 transmission help please.

Well, definitely an electrical gremlin. Going to have to pull harness and go through it. Can't see any other option causing this than a wire. Thank you for all the ideas so far. Helps to verify what has been done this far.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
transmission help ??? dreedy660 Modified Tech Discussion 0 August 28th, 2012 16:00
transmission comanche24 Modified Tech Discussion 1 March 21st, 2011 06:31
Transmission leak! AM I just retarded? Transmission removal step by step tirogers Modified Tech Discussion 0 October 20th, 2009 23:17
Transmission oil - not GL5 but use ????? Oseberg OEM Tech Discussion 14 August 31st, 2008 12:43
Transmission Day! Professor Bobo OEM Tech Discussion 3 June 21st, 2004 21:05


All times are GMT -7. The time now is 18:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014