NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA Unibody Jeep Technical Forums > Jeep Cherokee XJ (1984 - 2001) > OEM Tech Discussion
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Bylaws E-Mail

OEM Tech Discussion Forum for OEM (Original Equipment) or stock XJs and MJs.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old May 11th, 2009, 12:23
Bobby@Bullydog Bobby@Bullydog is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Apr 2009
Location: Texas
Posts: 114
96 XJ Running Rough..thowing mulitple codes

Ok so Ive searched everywhere and done everything known to man BUT solve my problem with this.

Basically I bought it Jeep and it was running rough...would blow some black smoke when heavy in the throttle.

Threw a p0171 - System Too Lean
Replaced the first o2 sensor and that code went away

Then a week later the light comes back on and it starts running rough again..no smoke now but it trys to idle very low around 400-500 rpm and sputters at idle like a tractor. runs fine off idle and through the rest of the RPM range though.

I get these codes now

p0300
p0301
p0303


I was able to swap injectors this weekend. Just swapped one and two beings it was throwing a code for misfire on 1 and 3. Didnt change a thing so it still comes up Misfire on 1 and 3. So that rules out the injectors, plugs, wires, cap, rotor, pick up coil. Not sure what else to check other than swap out with another ECM.

Got another code on start up this morning P0141 Oxy Sens Heater Circ (bank1, Sens2)


Any ideas guys?
Reply With Quote
  #2  
Old May 11th, 2009, 13:31
lawsoncl lawsoncl is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jan 2006
Location: North Idaho
Posts: 5,797
Re: 96 XJ Running Rough..thowing mulitple codes

Is the O2 sensor wiring still intact and not up against the header?
Reply With Quote
  #3  
Old May 11th, 2009, 13:32
Bobby@Bullydog Bobby@Bullydog is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Apr 2009
Location: Texas
Posts: 114
Re: 96 XJ Running Rough..thowing mulitple codes

Yea all the wiring is good there. Ive pretty ran over everything I could think of and now im just stumped and had to resort to getting help. Hurts my pride not being able to fix it myself.
Reply With Quote
  #4  
Old May 11th, 2009, 14:22
lawsoncl lawsoncl is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jan 2006
Location: North Idaho
Posts: 5,797
Re: 96 XJ Running Rough..thowing mulitple codes

I believe there is a fuse for the O2 sensor heater in the PDC? Sens 2 would be the downstream sensor I think. I missed how you eliminated plugs, wires, cap and rotor? Throttle body and idle air controller nice and clean?
Reply With Quote
  #5  
Old May 11th, 2009, 14:37
Bobby@Bullydog Bobby@Bullydog is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Apr 2009
Location: Texas
Posts: 114
Re: 96 XJ Running Rough..thowing mulitple codes

Eliminated them by replacing it all!!

IAC is clean and working properly and so is the TB.
I actually ran some Sea Foam through that and cleaned all the carbon out of the motor.
Reply With Quote
  #6  
Old May 11th, 2009, 17:53
Bobby@Bullydog Bobby@Bullydog is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Apr 2009
Location: Texas
Posts: 114
Re: 96 XJ Running Rough..thowing mulitple codes

Any other ideas?
Reply With Quote
  #7  
Old May 12th, 2009, 08:07
Bobby@Bullydog Bobby@Bullydog is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Apr 2009
Location: Texas
Posts: 114
Re: 96 XJ Running Rough..thowing mulitple codes

Still running rough guys....got a whopping 13mpg on the last tank!!!

This is driving me nuts
Reply With Quote
  #8  
Old May 12th, 2009, 08:44
jneary's Avatar
jneary jneary is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2004
Location: springfield, virginia
Posts: 1,454
Re: 96 XJ Running Rough..thowing mulitple codes

compression test
Reply With Quote
  #9  
Old May 12th, 2009, 09:13
89xj 89xj is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Apr 2003
Location: aston,pa
Posts: 3,899
Re: 96 XJ Running Rough..thowing mulitple codes

Quote:
Originally Posted by Bobby@Bullydog View Post

Got another code on start up this morning P0141 Oxy Sens Heater Circ (bank1, Sens2)


Any ideas guys?
isnt there a fuse for the o2 heater curcuit?
Reply With Quote
  #10  
Old May 12th, 2009, 09:15
Bobby@Bullydog Bobby@Bullydog is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Apr 2009
Location: Texas
Posts: 114
Re: 96 XJ Running Rough..thowing mulitple codes

Quote:
Originally Posted by 89xj View Post
isnt there a fuse for the o2 heater curcuit?
I dont have a clue. If i do i cant tell which fuse it would be because the cover is gone.
Anyone have a diagram of the fuse panel layout?
Reply With Quote
  #11  
Old May 12th, 2009, 16:51
Wayne Sihler's Avatar
Wayne Sihler Wayne Sihler is offline
NAXJA Member
 
Join Date: May 2002
Location: Maurertown,Va.
Posts: 2,702
Re: 96 XJ Running Rough..thowing mulitple codes

Quote:
Originally Posted by 89xj View Post
isnt there a fuse for the o2 heater curcuit?
yes It is powered thru the ASD relay.Fuse # 20 -30A
If that fuse was blown -you wouldn,t be having a miss-fire-- It would be a No Start condition.

Have you replaced the distributor ? A worn shaft/bushings will cause a miss fire.Keep it up long enough and the cat will be gone too.

Wayne
__________________
Wayne
Member#17
NRA Life member, AARP NovaJeepers
96XJ,4.0,AW4,D30/D44,4:10s,Detroit,4.5" lift 33,s
Reply With Quote
  #12  
Old May 12th, 2009, 18:12
Bobby@Bullydog Bobby@Bullydog is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Apr 2009
Location: Texas
Posts: 114
Re: 96 XJ Running Rough..thowing mulitple codes

No i didnt replace the Distributor...wouldnt make sense to only misfire on 1 and 3 though.

and the cat has already been removed...dummy pipe in place with an o2 sensor in it.
Reply With Quote
  #13  
Old May 12th, 2009, 19:12
winterbeater's Avatar
winterbeater winterbeater is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jul 2008
Location: Royal Oak, Michigan
Posts: 5,315
Re: 96 XJ Running Rough..thowing mulitple codes

Not a bad idea to pull the disributor cap and wiggle the rotor/shaft for free play. Forget about replacing......check.
Reply With Quote
  #14  
Old May 12th, 2009, 19:18
Bobby@Bullydog Bobby@Bullydog is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Apr 2009
Location: Texas
Posts: 114
Re: 96 XJ Running Rough..thowing mulitple codes

dizzy is in there snug...gear isnt worn at all

next lol
Reply With Quote
  #15  
Old May 12th, 2009, 20:31
winterbeater's Avatar
winterbeater winterbeater is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jul 2008
Location: Royal Oak, Michigan
Posts: 5,315
Re: 96 XJ Running Rough..thowing mulitple codes

What about the compression test? Don't guess any more whether the valves and rings are sealing good enough.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
96 OBD II engine misfire codes and rough idle Ecomike OEM Tech Discussion 32 January 7th, 2009 21:17
97 XJ...runs like crap, and flashes code 11 twice when running codes Moab Systems OEM Tech Discussion 1 March 4th, 2007 11:20
87 2.5 running rough mattyg OEM Tech Discussion 21 December 23rd, 2006 20:03
POOR RUNNING, YET, NO CODES Rocketman OEM Tech Discussion 26 July 26th, 2006 19:06
88 running rough Osmin C OEM Tech Discussion 5 April 15th, 2006 23:56


All times are GMT -7. The time now is 09:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014