NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA Unibody Jeep Technical Forums > Jeep Cherokee XJ (1984 - 2001) > Modified Tech Discussion
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Bylaws E-Mail

Modified Tech Discussion Forum for Tech related discussion for Modified XJ's and MJ's.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old May 25th, 2019, 20:12
01classicxj's Avatar
01classicxj 01classicxj is offline
NAXJA Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Dickinson, TX
Posts: 49
P0500 Speed Sensor code popped up today out the blue....

Hello. My Cherokee started as a 2001 2wd. I found a 1999 part's Cherokee with the tranny/242transfercase already pulled as well as front HP30. Did the swap. I recall no check engine and the speedo worked. But had driveline vibes. Jeep sat up awhile do to Hurricane Harvey stuff. Bought a rebuilt 231J HD built with SYE installed already. It sat in Cherokee a year. I finally last week had it put in the Cherokee at Jeep reputable 4x4 shop. New CV driveshaft. Everything fine short drive home. But i can't remember if speedo working. Visual under Jeep once home everything looks ok. The shop did ask me the tire size i was gonna run with my 4.56 gear's, so they did install a speedo gear. I had a check engine light on and the shop told me the charcoal canister had a leak at one of the connections. So today i crawled under and fixed that. Unplugged both terminals for about 30 minutes from battery. Reset the light. Now the test run. Me a GF take a ride, and that's when i notice the speedo ain't working. Come to a stop sign. Take off, now it's working. Then it goes flat. Sometimes on deceleration it jumps up to where it should be then fall's back flat. About 25 miles into trip the check engine light comes on. Swing into Autozone. P0500 code Speed Sensor A. Get home. Look again under XJ. The VSS look's ok on outside. Connection still tight. As much as i wanted to pull off the connection and then the whole VSS and look, i opted not to since might mess with the Jeep shop warranty. And it's going back in Tuesday for this issue. It might be a easy fix. Faulty part. But i need some reassurance or other idea's/possibility's. Since this was a 2wd to 4wd swap. Seem's like i read on something about a 2wd VSS plug has 5 pin's. 4wd VSS has 3. I cannot remember how the 2wd VSS was setup connection wise, what was done to make it work in the 99' 242. And now why doesn't it in the 231 that i'm not sure of the year. So tomorrow i'm going to pull the VSS electrical connector. How many spades should i be looking at? This XJ was gonna be up for sale on here next week. But a Gremlin got me. And it need's to be fixed right.
__________________
2001 Cherokee 2wd to 4x4 conversion. 31/2" Metalcloak springs, hex aluminum control arm's, JCR Vanguard tire carrier high clearance rear bumper, Bank's header, Magnaflow Y-pipe.

Last edited by 01classicxj; May 25th, 2019 at 20:19.
Reply With Quote
  #2  
Old May 26th, 2019, 06:22
Tim_MN's Avatar
Tim_MN Tim_MN is offline
Freakish Hand Strength
 
Join Date: Mar 2003
Location: Minneapolis, MN
Posts: 6,693
Re: P0500 Speed Sensor code popped up today out the blue....

Have you read his ? >> https://www.naxja.org/forum/showthread.php?t=1053970

I would suspect incorrect installation of the speedo gear as the primary suspect and wire harness and/or wire plug corrosion/damage issues as another good suspect.
__________________
.
.

Quote:
Originally Posted by bimmerjeeper

Go ahead and slam the liftgate down on a blanket, and see how long you are laughing.
Quote:
Originally Posted by soyjer

Tim MAY be 100% correct, but why would a person automatically pick him as the expert .....
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Another P1391 code post. cam sensor? dist? crank sensor? LockdUpXJ NorthWest Chapter 8 June 7th, 2015 08:52
Code P0500 techno1154 OEM Tech Discussion 2 April 28th, 2014 16:01
P0500 code userbmx1315 OEM Tech Discussion 2 September 23rd, 2009 16:43
Code P0500??? kenny schmitt OEM Tech Discussion 5 July 20th, 2009 21:58
Well, I popped the big question today JeepFreak21 Sierra Chapter 38 May 7th, 2005 15:34


All times are GMT -7. The time now is 13:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014