NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA Unibody Jeep Technical Forums > Jeep Cherokee XJ (1984 - 2001) > OEM Tech Discussion
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Bylaws E-Mail

OEM Tech Discussion Forum for OEM (Original Equipment) or stock XJs and MJs.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old July 1st, 2022, 11:27
Black_Black Black_Black is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2021
Location: Colorado
Posts: 21
Help please, fuel pump not priming

I did all my seals, cleaned oil pump, no fuel pressure. Been cranking with no spark. Started for a few seconds and it sounds BAD. What should I do?
Reply With Quote
  #2  
Old July 1st, 2022, 12:18
Anak's Avatar
Anak Anak is offline
Stranger
 
Join Date: Sep 2013
Location: In a strange land
Posts: 4,620
Re: Help please, fuel pump not priming

You have no spark and no fuel pressure, but it cranks?

When you say you did all your seals, what exactly do you mean? Did you replace the fuel tank sending unit O-ring? That would mean you had the pump out. Perhaps you damaged the wiring/broke a connector/broke an old, brittle fuel line.

Did you remove the distributor to replace the seal under it?

Some clarification of what you have done might help so folks can better advise you.
__________________
Project "Scope Creep": 1996 4wd 4.0L, AX15

The "Varmint-Mobile": 1997 ZJ Laredo, 4wd, 4.0L, Slushbox
Reply With Quote
  #3  
Old July 1st, 2022, 13:06
Black_Black Black_Black is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2021
Location: Colorado
Posts: 21
Re: Help please, fuel pump not priming

I got fuel pressure turning the pump with a screwdriver, thanks!! I was doing the renix distributor indexing now it seems my timing is 45 degrees off? I can't get it anywhere close to the rotor what's going on?
Reply With Quote
  #4  
Old July 1st, 2022, 13:12
Black_Black Black_Black is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2021
Location: Colorado
Posts: 21
Re: Help please, fuel pump not priming

Sorry to double post. Things could only be 180 degrees off right? The harmonic balancer only goes on one way.. Been playing with it for a while
Reply With Quote
  #5  
Old July 1st, 2022, 19:51
Anak's Avatar
Anak Anak is offline
Stranger
 
Join Date: Sep 2013
Location: In a strange land
Posts: 4,620
Re: Help please, fuel pump not priming

You got fuel pressure turning the pump with a screwdriver?

__________________
Project "Scope Creep": 1996 4wd 4.0L, AX15

The "Varmint-Mobile": 1997 ZJ Laredo, 4wd, 4.0L, Slushbox
Reply With Quote
  #6  
Old July 2nd, 2022, 08:52
lawsoncl lawsoncl is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jan 2006
Location: North Idaho
Posts: 5,798
Re: Help please, fuel pump not priming

Quote:
Originally Posted by Black_Black View Post
I got fuel pressure turning the pump with a screwdriver, thanks!! I was doing the renix distributor indexing now it seems my timing is 45 degrees off? I can't get it anywhere close to the rotor what's going on?
Reference http://cruiser54.com/?p=68 for the indexing. Make sure you got the wires back in the right spot. Some of the diagrams out there (Chiltons) have the wires rotated and in the wrong spot.

Yup, harmonic balancer is keyed and only goes on one way. Won't affect timing even if you could.

Did you mean you got oil pressure spinning the distributor? You could be 180* off on the distributor too.
Reply With Quote
  #7  
Old July 2nd, 2022, 14:41
Black_Black Black_Black is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2021
Location: Colorado
Posts: 21
Re: Help please, fuel pump not priming

I had to line up the oil pump again, got distributor indexed everything seems fine. Thanks for the help
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fuel Pump Not Priming tylergrant2011 OEM Tech Discussion 11 February 12th, 2017 17:32
Renix Not starting. Fuel pump not priming. only 7v at pump. tayman OEM Tech Discussion 203 September 14th, 2012 05:21
Renix Not starting. Fuel pump not priming. only 7v at pump. tayman OEM Tech Discussion 0 August 14th, 2012 13:19
Crank, no start; fuel pump not priming? kujito OEM Tech Discussion 29 July 10th, 2010 11:44
Fuel Pump Priming ? /Starting jeepsrock OEM Tech Discussion 5 June 15th, 2005 01:49


All times are GMT -7. The time now is 06:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014