NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA Unibody Jeep Technical Forums > Jeep Cherokee XJ (1984 - 2001) > OEM Tech Discussion
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Bylaws E-Mail

OEM Tech Discussion Forum for OEM (Original Equipment) or stock XJs and MJs.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old June 20th, 2005, 19:09
MudslinginXJ's Avatar
MudslinginXJ MudslinginXJ is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jan 2004
Location: Pennsylvania
Posts: 223
Wont start; Rough Idle and then stalls when it does start

I've got a 92 Jeep Cherokee Automatic 6 cylinder and i have been happy with the way the jeep has been performing for the last couple months and everything seemed fine til a couple weeks ago when i was leaving for work and it didn't run all weekend. When i started it up it had a rough idle for a couple seconds, i gave it some gas and it cleared up. I thought all was well. This happened maybe once or twice. After coming home from work to day (no flaws at all, running fine) i let it sit. My dad took my jeep to go pick up my sister and said whenever he went to start it, it took longer then usual. I know jeeps are notorious for long starts, but this was good 5 seconds longer then usual. I get in it to run to the store and it again takes longer then usual to start. As soon as i get off of my street, i go to give it some gas and notice there isn't any response. I see idiot light come on for the oil. I coast to the side of the road and see if the computer would spit a code, but nothing, just 55.


There is definetly spark, and fuel because it was turn over and sputter, sometimes start and run for a couple seconds but as if it was only firing on a couple cylinders. What do you think it could be? I just replaced the CPS not even 2000 miles ago, the o2 sensor was changed. There is fuel at the rail, as well as spark. My father seems to think that it is dirty injectors. Is there anything i can check and try so i can get this thing running? Where would be a good place to start?
Reply With Quote
  #2  
Old June 21st, 2005, 12:37
MudslinginXJ's Avatar
MudslinginXJ MudslinginXJ is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jan 2004
Location: Pennsylvania
Posts: 223
Re: Wont start; Rough Idle and then stalls when it does start

Since i cant edit to make my last post easier to read i'll just repost.

After a couple days of sitting the jeep would start up normally but have a rougher then usual idle. That would go away with giving it a little gas and then everything was fine. The jeep took awhile to start yesterday, more then the usual long jeep start time. It stalled while at the bottom of my hill. I coasted it to a flat spot, let it sit and tried to start. It would crank over and sputter and try to start but there was nothin there. Eventually when it did start it sounded like as if it was only firing on a couple cylinders and would die after a couple seconds. I have replaced the CPS and o2 sensor already when couldn't get it to start before. Also replaced the coil.

What do you think it could be? BTW its a 92 6cylinder aw4.
Reply With Quote
  #3  
Old June 21st, 2005, 13:04
jfiscus jfiscus is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Apr 2004
Location: Middletown, OH
Posts: 536
Re: Wont start; Rough Idle and then stalls when it does start

Try just turning your key to the 'on' position, but not cranking the engine. leave it there for 30 seconds, then try to start it. Try pumping your gas a few times during that period. If the jeep starts then, but dies when you try to put it into drive/reverse, I'd say you have fuel pump/filter problems. This sounds like what mine did when I got it until I replaced the pump.

You can have pressure at the rail, but without a pressure gage you can't tell whether it's getting the correct amount of pressure from the pump.
Reply With Quote
  #4  
Old June 21st, 2005, 13:06
8Mud's Avatar
8Mud 8Mud is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Sep 2003
Location: Central Germany
Posts: 8,390
Re: Wont start; Rough Idle and then stalls when it does start

A couple of months back the wifes 96 was hard starting, Iīd have to start it, with about 1/4 pedal, it normally started right up with no pedal. I did get a MAP code once, but it didnīt repeat and it was still hard starting. It would start somewhat better when it was hot, but idled low and rough.
The problem turned out to be, a sticky IAC, that would only (usually) stick when the motor was cold. Cleaned and oiled the IAC and itīs been going for a couple of months without a hiccup. I still have no idea why the MAP coded, canīt really remember if it was a 13 or 14, but it never did repeat.
Reply With Quote
  #5  
Old June 21st, 2005, 13:20
MudslinginXJ's Avatar
MudslinginXJ MudslinginXJ is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jan 2004
Location: Pennsylvania
Posts: 223
Re: Wont start; Rough Idle and then stalls when it does start

If i were to pump the gas pedal a 4-5 times and then try to start it, sometimes it would fire up, stay running for a couple seconds and then die. Or it would just continue to try and fire and get close to running, but never actually idle or anyting.
Reply With Quote
  #6  
Old June 21st, 2005, 14:16
MudslinginXJ's Avatar
MudslinginXJ MudslinginXJ is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jan 2004
Location: Pennsylvania
Posts: 223
Re: Wont start; Rough Idle and then stalls when it does start

just went out and turn the key to the on position and kept it there until the fuel pump stopped priming. Turned the key off, and repeated until it wouldn't prime anymore. Turned it over and it would start but wouldn't stay running. Almost as if the fuel pump was bad. Gonna go buy a fuel pressure gauge to check the pressure at the rail. Can i check it without the jeep running? If not then im kinda screwed. Although, if i can test it without the jeep running, can anyone give me some instructions or at least what the fuel pressure should be so i can declare this pump dead or alive?
Reply With Quote
  #7  
Old June 21st, 2005, 17:36
MudslinginXJ's Avatar
MudslinginXJ MudslinginXJ is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jan 2004
Location: Pennsylvania
Posts: 223
Re: Wont start; Rough Idle and then stalls when it does start

Replaced the MAP Sensor, that wasn't it. So now before i rip into the tank, im going to replace the fuel filter just to make sure that isn't it, and it could probably use a new one since its a 92. Hopefully by this weekend i'll have it running. I'll keep you posted. Also if there is anything else you can think of to try, let me know.


If i do have to replace the fuel pump what brand should i replace it with. Is the Airtex Fuel Pump Assembly from Rockauto.com any good?

Last edited by MudslinginXJ; June 21st, 2005 at 18:10.
Reply With Quote
  #8  
Old December 26th, 2007, 13:43
the_big_o's Avatar
the_big_o the_big_o is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Aug 2007
Location: LawrenceTown, Nova Scotia, CANADA
Posts: 47
Re: Wont start; Rough Idle and then stalls when it does start

is it the fuel pump shut off shich i no that i had one go it would stat then die and if u gave it gas it wuld suck right down and stall out just by pass it
Reply With Quote
  #9  
Old December 27th, 2007, 09:35
wim hoppenbrouwers's Avatar
wim hoppenbrouwers wim hoppenbrouwers is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Sep 2003
Location: Netherlands europe
Posts: 1,297
Re: Wont start; Rough Idle and then stalls when it does start

Quote:
Originally Posted by MudslinginXJ
just went out and turn the key to the on position and kept it there until the fuel pump stopped priming. Turned the key off, and repeated until it wouldn't prime anymore. Turned it over and it would start but wouldn't stay running. Almost as if the fuel pump was bad. Gonna go buy a fuel pressure gauge to check the pressure at the rail. Can i check it without the jeep running? If not then im kinda screwed. Although, if i can test it without the jeep running, can anyone give me some instructions or at least what the fuel pressure should be so i can declare this pump dead or alive?
Hallo Mine 92 had a problem with condenswater in the fueltank (tank was almost empty). Mayby you have to check your Ballast Resistor also.
I have ordered a fuel pressure gauge by Ebay (Actron CP78818). I hope that they sent it quick to Holland Europe. Pressure is there without starting the engine, only turn the key on. 39 PSI is normal. Test for the pressur regulator, is only possible with the engine starting. (Vacuum line attached 31 PSI,detached 39 PSI. Good Luck
Reply With Quote
  #10  
Old January 10th, 2008, 15:23
xylonjay's Avatar
xylonjay xylonjay is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2006
Location: Minneapolis,MN
Posts: 71
Re: Wont start; Rough Idle and then stalls when it does start

Hey mine is doing the same thing. It has me baffled. It starts up just fine if it has been sitting for an hour or longer but if you drive to the store (for example) and shut the jeep down come back out 15 minutes later it will start right up,throw the check engine light, and as soon as I put it into 1st, or reverse it just freakin dies. I then have to wait for 40 minutes or longer before it will start and drive again. I replaced MAP and TPS with no improvement. How does one bypass the fuel pump shutoff switch?
Reply With Quote
  #11  
Old January 10th, 2008, 16:14
89xj 89xj is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Apr 2003
Location: aston,pa
Posts: 3,899
Re: Wont start; Rough Idle and then stalls when it does start

Quote:
Originally Posted by xylonjay
Hey mine is doing the same thing. It has me baffled. It starts up just fine if it has been sitting for an hour or longer but if you drive to the store (for example) and shut the jeep down come back out 15 minutes later it will start right up,throw the check engine light, and as soon as I put it into 1st, or reverse it just freakin dies. I then have to wait for 40 minutes or longer before it will start and drive again. I replaced MAP and TPS with no improvement. How does one bypass the fuel pump shutoff switch?
i dont believe there is a fuel cutoff switch.

how about retrieving the codes? what year?
Reply With Quote
  #12  
Old January 11th, 2008, 13:37
xylonjay's Avatar
xylonjay xylonjay is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2006
Location: Minneapolis,MN
Posts: 71
Re: Wont start; Rough Idle and then stalls when it does start

Codes 12, 24, 55. 1994 Jeep 4.0 HO, 216,000miles
Reply With Quote
  #13  
Old January 11th, 2008, 17:59
McQue's Avatar
McQue McQue is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Oct 2007
Location: Plainville, Connecticut
Posts: 860
Re: Wont start; Rough Idle and then stalls when it does start

http://www.troublecodes.net/chrysler/89-95jeep.shtml
Reply With Quote
  #14  
Old January 12th, 2008, 10:23
xylonjay's Avatar
xylonjay xylonjay is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2006
Location: Minneapolis,MN
Posts: 71
Re: Wont start; Rough Idle and then stalls when it does start

Thanks for the link. Well after reading ALOT about my possible options, Ive narrowed it down to a bad Coolant Temp Sensor. Last night on my way to go ice fishing, my girlfriend need to stop by the store and I had to wait outside with the truck running. Well, eight minutes passed and the XJ choked and died. I could start as usual with no issues, but trying to drive away was a different story. I then had an idea. After reading about the coolant temp sensor, I decided to try and cool of the sensor by applying a dirty, crusty, piece of snow I broke off of a snowbank, and applied it right to the sensor. After 5 minutes I was back on my way. XJ fired right up and no check engine light came on. I am going to replace it this weekend and hope it works ***fingers crossed*** Thanks again everyone and i'll report my success or failure.
Reply With Quote
  #15  
Old February 13th, 2008, 08:32
Doose-doe Doose-doe is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Zion, Illinois
Posts: 234
Re: Wont start; Rough Idle and then stalls when it does start

Okay, im having similar issues. My battery died (left dome light on over night). so i jump started it. It did not want to start at all. but if u jus barely touched the gas pedal it would start, as soon as you let off it died, after about 5-10 minutes it would finaly idol by its self but still rough, the check engine light is now on and i woke up to coolant all over my garage floor... ideas? 1997 5sp 80k 4.0
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014