NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA Unibody Jeep Technical Forums > Jeep Cherokee XJ (1984 - 2001) > OEM Tech Discussion
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Bylaws E-Mail

OEM Tech Discussion Forum for OEM (Original Equipment) or stock XJs and MJs.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old December 25th, 2005, 14:17
Huerito Huerito is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2005
Location: Long Beach
Posts: 33
Another PO138 code thread.. and again it wasn't the O2 sensor

96 4.0 XJ 2WD OBDII

So I can't pass smog until I clear this code. I replaced the O2 sensor, it was old anyways.. and the CEL came back on. I have ran a search and it seems that other 96 XJ owners with the same code have also found out their O2 sensor is ok.

I don't have the 96 FSM and since this XJ is OBDII, I cannot rely on the key on-off trick to read codes. I just finished fixing a blinker problem on this car, (faulty relay), and I still have to fix the horn and cig lighter that don't work.

My question is, since the O2 sensor was not the culprit, and I have a high voltage code.. could the blinker, horn, cig lighter and O2 sensor problems be in some way related? I am wondering if the problem might be somewhere in the relay center under the dash. That is where the blinker issue was... and I think this is where the voltage regulator for the O2 is.. I don't know. Can anyone chime in? If you have a 96 FSM, could you PM me please? I wanna get this done during this holiday days off.
Reply With Quote
  #2  
Old December 25th, 2005, 21:56
Huerito Huerito is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2005
Location: Long Beach
Posts: 33
Re: Another PO138 code thread.. and again it wasn't the O2 sensor

Bump..


if anyone has the schematics for the O2 sensor.. could you please PM me.
Reply With Quote
  #3  
Old December 25th, 2005, 22:43
Kejtar's Avatar
Kejtar Kejtar is offline
PostMaster General
 
Join Date: May 2002
Location: Westminster, SoCal
Posts: 18,731
Re: Another PO138 code thread.. and again it wasn't the O2 sensor

Quote:
Originally Posted by Huerito
96 4.0 XJ 2WD OBDII

So I can't pass smog until I clear this code. I replaced the O2 sensor, it was old anyways.. and the CEL came back on. I have ran a search and it seems that other 96 XJ owners with the same code have also found out their O2 sensor is ok.

I don't have the 96 FSM and since this XJ is OBDII, I cannot rely on the key on-off trick to read codes. I just finished fixing a blinker problem on this car, (faulty relay), and I still have to fix the horn and cig lighter that don't work.

My question is, since the O2 sensor was not the culprit, and I have a high voltage code.. could the blinker, horn, cig lighter and O2 sensor problems be in some way related? I am wondering if the problem might be somewhere in the relay center under the dash. That is where the blinker issue was... and I think this is where the voltage regulator for the O2 is.. I don't know. Can anyone chime in? If you have a 96 FSM, could you PM me please? I wanna get this done during this holiday days off.
did you check the OTHER o2 sensor? With a 96 and OBDII you will have two O2 sensors
Reply With Quote
  #4  
Old December 26th, 2005, 05:01
langer1's Avatar
langer1 langer1 is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jun 2005
Location: Mineral City,Ohio
Posts: 5,006
Re: Another PO138 code thread.. and again it wasn't the O2 sensor

PO138 is o2 voltage high (Bank1 sensor2) did you replace the correct one?
There is (Bank1 Sensor1) and (Bank1 Sensor3) also.
Reply With Quote
  #5  
Old December 26th, 2005, 10:37
Huerito Huerito is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2005
Location: Long Beach
Posts: 33
Re: Another PO138 code thread.. and again it wasn't the O2 sensor

Yeah, that one is after the catalyc converter. I replaced that one.

The car passes emissions, "bank one sensor one" is the sensor before the cat that sends info for air/fuel adjustments. When this one goes out, you won't pass emissions.
Reply With Quote
  #6  
Old December 26th, 2005, 11:20
langer1's Avatar
langer1 langer1 is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jun 2005
Location: Mineral City,Ohio
Posts: 5,006
Re: Another PO138 code thread.. and again it wasn't the O2 sensor

Quote:
Originally Posted by Huerito
Yeah, that one is after the catalyc converter. I replaced that one.

The car passes emissions, "bank one sensor one" is the sensor before the cat that sends info for air/fuel adjustments. When this one goes out, you won't pass emissions.
I thought a 96 had 3 pre-cat sensors.
Reply With Quote
  #7  
Old December 26th, 2005, 11:26
Huerito Huerito is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2005
Location: Long Beach
Posts: 33
Re: Another PO138 code thread.. and again it wasn't the O2 sensor

There are only two. One upstream and the downstream.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014