NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA Unibody Jeep Technical Forums > Jeep Cherokee XJ (1984 - 2001) > OEM Tech Discussion
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Bylaws E-Mail

OEM Tech Discussion Forum for OEM (Original Equipment) or stock XJs and MJs.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #16  
Old May 17th, 2019, 13:38
MechanicalType MechanicalType is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2019
Location: TN
Posts: 11
Crank no start..

Yes sir.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #17  
Old June 4th, 2019, 14:46
MechanicalType MechanicalType is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2019
Location: TN
Posts: 11
Crank no start..

Finally got around to this past weekend. Fuel pump is getting full battery voltage on cranking. I jumped power to the pump to help prime it on key on and it fired right up. I shut it off and it started a few times no issues, then it started taking longer and longer. Iíve realized if I pump the pedal (i.e. carb engine style) it seems to fire over on its own after a few seconds. Without touching the throttle it wonít fire at all. Flaking TPS?


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #18  
Old September 27th, 2019, 18:22
MechanicalType MechanicalType is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2019
Location: TN
Posts: 11
Re: Crank no start..

Haven't worked on the jeep in a while. Got an SRT4 so it's gotten most of my attention along with a bathroom remodel. Noticed my kick down cable was frayed badly, replaced it. Cleaned the interior up a little, test drove it and it would red line before shifting. 3rd wouldn't take until about 75-80mph which prompted the kick down cable inspection/adjustment.



Started reading and realized the TPS could be the culprit. Unplugged the TPS to take it for a drive to test this theory (as the reading wasn't far off from what it should be, voltage wise and it increased the more I opened the throttle in small increments) and I'll be damned it started up immediately.



Test drove it, no change. Plugged the old TPS back in, crank no start w/out throttle. Unplugged it, fired right up. Decided I'd throw a used TPS on it, snagged one from the junkyard, fixed the crank/no start issue AND the shifting issues. Woo!



Thanks for all the responses and suggestions. It's running great and ready to hit the trails again!
Reply With Quote
  #19  
Old September 28th, 2019, 14:57
Down under Down under is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Aug 2019
Location: Australia
Posts: 92
Re: Crank no start..

Could you bleed the pressure out of the line at the check valve on fuel rail after running it hot, and see if it starts better that way.....
Might help pin point the problem a bit more if it dose?
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2000 xj loud noise at start of crank - no start bobhouseholder OEM Tech Discussion 28 September 1st, 2018 22:11
98 XJ crank no start tricker OEM Tech Discussion 16 January 11th, 2017 15:31
XJ No start, No Crank b_palmer22 OEM Tech Discussion 5 November 25th, 2014 10:53
Crank, No start ecgtech OEM Tech Discussion 2 October 5th, 2009 11:11
crank-crank-crank-crank-cra... [wait...] crank-crank-START! iBran OEM Tech Discussion 20 October 21st, 2005 17:33


All times are GMT -7. The time now is 00:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014