NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA Unibody Jeep Technical Forums > Jeep Cherokee XJ (1984 - 2001) > OEM Tech Discussion
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Bylaws E-Mail

OEM Tech Discussion Forum for OEM (Original Equipment) or stock XJs and MJs.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old September 2nd, 2020, 18:41
SwampyMJ SwampyMJ is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Sep 2020
Location: Miami, Fl
Posts: 2
1996 4.0l no crank/no fuel/no start

I am new here and not sure if this thread would go here on in the Comanche section because the issue I am having is stock xj wiring but itís in my mj. (If the thread has to be moved can a mod please move it)

SOME BACKGROUND:
I started with a 2.5 renix Comanche. It caught fire and I went to replace the harness and It was a nightmare tracking down electrical issues. So to get rid of that headache I decided to give myself a different headache.
Sooo, I bought a 96 xj running and driving about a month ago ( 2wd/4.0l/auto). I pulled everything out of my MJ, electrical harnesses, interior, engine.... everything. I swapped it all with the components from the Cherokee. Engine, ecu, body harness, engine harness, steering column, fuel pump/sending unit, dash, gauge cluster, hvac and core support with radiator.
I labeled all the connectors as I was taking it out of the cherokee so I will have an easier time putting it all back together in the mj. So last week I got everything installed and connected. I threw a battery in the mj and to my surprise it didnít start. I pulled everything from the running and driving Cherokee but now it doesnít want to do anything in the Comanche.

You turn the key and there is no fuel pump priming, no starter engagement, none of the dash lights come on, and the horn doesnít even work.
Reply With Quote
  #2  
Old September 2nd, 2020, 18:42
SwampyMJ SwampyMJ is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Sep 2020
Location: Miami, Fl
Posts: 2
Re: 1996 4.0l no crank/no fuel/no start

Now I thought my battery didn’t have enough juice so I charged it for about 12 hours threw it back in the mj and still nothing.

I checked time see if the starter was getting power and the big top post was reading less than 5 volts. I changed the cable to a bigger gauge and a newer wire and when it was all connected it still was reading less than 5 volts. I even tried to arc the starter and that didn’t won’t either. I don’t know what is happening but shouldn’t it be in the 12volt range?

Also checked to make sure the relays were getting power and they are. In the process of getting new relays and fuses for the underhood/pass side panel.

Any help is greatly appreciated
Reply With Quote
  #3  
Old September 2nd, 2020, 20:45
Anak's Avatar
Anak Anak is online now
Stranger
 
Join Date: Sep 2013
Location: In the digital ghetto
Posts: 4,279
Re: 1996 4.0l no crank/no fuel/no start

I would wonder about your grounding, particularly to the engine block.

The fact that you are getting an odd voltage reading at the starter suggests that something is not making a good connection for that circuit,

You could probably just take a jumper cable and connect it between the negative post of the battery and air conditioning bracket and then check your voltage at the starter. If that brings you up to 12V then work on a proper ground wire and see if you get a functional starter.
__________________
Project "Scope Creep": 1996 4wd 4.0L, AX15

The "Varmint-Mobile": 1997 ZJ Laredo, 4wd, 4.0L, Slushbox
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No Crank, No Fuel, No Start, All Sens Pwr'd crwdwg OEM Tech Discussion 4 August 7th, 2018 12:44
Crank but no start. I can hear the fuel pump running. rc10t4orange OEM Tech Discussion 19 April 17th, 2018 13:31
Crank, no start; fuel pump not priming? kujito OEM Tech Discussion 29 July 10th, 2010 12:44
Fuel pump help; crank, no start. kujito Colorado Chapter 0 July 7th, 2010 07:58
spark fuel crank no start doaxj OEM Tech Discussion 13 November 15th, 2003 06:36


All times are GMT -7. The time now is 22:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014