PDA

View Full Version : Transfer case went kaput


Keithmania
May 10th, 2012, 19:26
Was driving home and with no noise, no crunch, no screech, creak, whine, groan, bucking or snap, the transfer case just simply failed. Was wondering if anyone else who had a similar experience. It's an NP231, 21 spline, transfer case in a 1990 Jeep XJ. I was able to shift the transfer case in to 4lo and limp it home but if you put it in 4hi, or 2hi and try to drive it, it just revs... What I am interested in is what probably failed.

cruiser54
May 10th, 2012, 20:04
I'll bet it was out of lube.

Keithmania
May 11th, 2012, 18:59
What would prevent lubrication? I know there is a small transmission fluid pump at the rear of the t-case but I never have heard of those going bad. Plus, I noticed noise change before it failed. Do they just fail with no symptoms at all?

cruiser54
May 11th, 2012, 19:41
How much fluid did you drain out? Anywhere near 1.3 quarts?

Renegade XJ
May 11th, 2012, 19:47
Either ran it dry or you just got lucky enough to lose the plastic pads on range fork, it ground itself away until it popped out of gear. Usually you are able to shift into 4lo and lip home if this happens. Either way, it's time to split it open and take a look.

old_man
May 11th, 2012, 19:53
I say pads or simply the linkage slipped. Crawl under disco the linkage from the tcase and see if you can rotate the bellcrank on the tcase.

Keithmania
May 11th, 2012, 21:09
How much fluid did you drain out? Anywhere near 1.3 quarts?

Haven't gotten around to messing with it yet. I have been dealing with midterms and probably won't be able to mess with it until maybe next week.

cruiser54
May 11th, 2012, 21:11
Haven't gotten around to messing with it yet. I have been dealing with midterms and probably won't be able to mess with it until maybe next week.

That's gonna provide the biggest clues......