NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA Unibody Jeep Technical Forums > Jeep Cherokee XJ (1984 - 2001) > OEM Tech Discussion
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Bylaws E-Mail

OEM Tech Discussion Forum for OEM (Original Equipment) or stock XJs and MJs.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old February 28th, 2009, 17:10
Lightfoot Lightfoot is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Aug 2008
Location: fort collins co
Posts: 132
No start- fuel pump not coming on, gauge not working

so today I was messing around under the hood, installing an adjustable map sensor on my 99, got everything hooked up and ready to go, and went to start it and got nothing. I started the engine just before the install, and it worked great, ive never had fuel problems before. So i uninstalled the sensor, re hooked up the wires, and still nothing. There is no fuel getting to the rail. I tested the pump with a direct connection, and it works fine, Though it does not cycle when you turn the key. I tried swapping relays around, disconnected the battery, and checked all connections, and fuses under the hood. nothing. I noticed that the gauge is also reading completely empty, and I know for a fact I have a half tank.
Any ideas would be great. Thanks
John
Reply With Quote
  #2  
Old February 28th, 2009, 17:45
jneary's Avatar
jneary jneary is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2004
Location: springfield, virginia
Posts: 1,454
Re: No start- fuel pump not coming on, gauge not working

disconnect the cps and see if the fuel guage works.
Reply With Quote
  #3  
Old February 28th, 2009, 18:08
Lightfoot Lightfoot is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Aug 2008
Location: fort collins co
Posts: 132
Re: No start- fuel pump not coming on, gauge not working

cps was new with stroker 3000 miles ago. Disconnected it, and still nothing.
Reply With Quote
  #4  
Old February 28th, 2009, 18:17
jneary's Avatar
jneary jneary is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2004
Location: springfield, virginia
Posts: 1,454
Re: No start- fuel pump not coming on, gauge not working

does the check engine light come on with key on? is there a possibility the map sensor wiring shorted and blew a fuse when rehooking it up
Reply With Quote
  #5  
Old February 28th, 2009, 18:40
Lightfoot Lightfoot is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Aug 2008
Location: fort collins co
Posts: 132
Re: No start- fuel pump not coming on, gauge not working

no check engine light. Ive pulled and inspected every fuse under the hood, and most of them inside the jeep. I also put 5 gallons in it to make sure i didnt get siphoned or something. I cant find a wiring diagram anywhere, but clearly the problem is something related to both the gauge and the pump. Any help is appreciated, i really need this thing running by the end of the weekend.

Last edited by Lightfoot; February 28th, 2009 at 18:50.
Reply With Quote
  #6  
Old February 28th, 2009, 19:23
jneary's Avatar
jneary jneary is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2004
Location: springfield, virginia
Posts: 1,454
Re: No start- fuel pump not coming on, gauge not working

sometimes a sensor will short out on the 5 volt circuit and the pcm will lose communication. it usually is the crank sensor. try to unplug each sensor one at a time to see if the check engine light will come back on. you may have to cycle the key after each one. you might want to start with the map, since you were working with that one. maybe an o2, cam sensor, etc.
Reply With Quote
  #7  
Old March 1st, 2009, 13:14
Lightfoot Lightfoot is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Aug 2008
Location: fort collins co
Posts: 132
Re: No start- fuel pump not coming on, gauge not working

Alright so ive gone through every sensor under the hood and underneith, unplugged and inspected each, and re connected. I also rechecked all fuses. Ive tried cycling the key, and still have nothing new. It wont throw a code, and i also determined it will not spark. This is leading me to think its cps like you said, but i do not ave an extra to swap in. Ill do an ohm test and see what it says. Is it possible to kill your cps shorting out the system?
Reply With Quote
  #8  
Old March 1st, 2009, 13:33
jneary's Avatar
jneary jneary is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: May 2004
Location: springfield, virginia
Posts: 1,454
Re: No start- fuel pump not coming on, gauge not working

not sure. i know some of the aftermarket cps' are junk though
Reply With Quote
  #9  
Old March 15th, 2009, 08:55
90zxdriver 90zxdriver is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Cape Cod
Posts: 7
Re: No start- fuel pump not coming on, gauge not working

:bump: I have the same problem... did you ever figure out what it was?
Reply With Quote
  #10  
Old March 15th, 2009, 10:52
winchster's Avatar
winchster winchster is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2007
Location: Texas
Posts: 69
Re: No start- fuel pump not coming on, gauge not working

May sound ridiculous, but check to make sure you have REALLY good ground.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
fuel gauge not working yj4roks OEM Tech Discussion 0 May 4th, 2008 17:24
fuel gauge stopped working projectTK OEM Tech Discussion 4 January 1st, 2008 11:42
Fuel Gauge not working...any suggestions? ltkaknm OEM Tech Discussion 10 September 25th, 2006 06:30
Fuel Pump Isn't Working? Mich88XJ OEM Tech Discussion 5 July 12th, 2004 14:17
fuel gauge not working right Weasel OEM Tech Discussion 6 July 6th, 2004 20:24


All times are GMT -7. The time now is 08:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014