NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA Other Technical Forums > Tow Rigs and Trailers
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Bylaws E-Mail

Tow Rigs and Trailers Hey, not all of our Jeeps are great on the highway. Post here for tech related to getting your XJ to the trailhead.

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
  #1  
Old June 14th, 2011, 23:36
blondejoncherokee's Avatar
blondejoncherokee blondejoncherokee is offline
NAXJA Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: sacramento
Posts: 12,280
willys issues hydraulic slave cylinder issues and dana 30 arb issues anyone got ideas

i have a 59 willys that ive been working on like crazy.
here are the specs:
ford 2.8 v6
dana 27 front
stock suspension
27 front with 9" drums, 44 rear with factory posi and 11" drumsstock t 90 and dana 18

have a dana 30 with discs and arb from a late 70s cj5 sitting in the garage im working on(narrow track, pass drop, open knuckles, discs, better all around id say than the 27 )

just threw on a warn OD on the dana 18, and at the same time swapped in a new slave cylinder since one of the previous owners converted it to a hydrualic slave which was nice but it was 4 inches out of the floor boards.
i used a 1980 cj5 slave cylinder and fabbed up a bracket for it . used the old push rod.
got it all hooked up. then i installed the warn OD.
then i threw the rear DS back on(just swapped out the old open rear end end with the 9" drums the week before)


and what is happening now is i cant seem to get the clutch to disengage no matter how far in i push the linkage (by hand or with slave ) and therefore i cannot shift into gear at all. if i force it in, the jeep dies.

im a little stumper.
played with the pushrod adjustments too. i mounted the slave in way different way than the previous one as well.

so im kinda stumped.
could it be that i installed the OD wrong?
could it be i did something to the clutch setup internally when playing with the new slave setup?

im going to install the old slave first and see if it fixes it for now, but if it doesnt i guess im pulling the OD. and if thats not it, then i guess im pulling the tranny to check the clutch.
id rather not have to do all of that since i have a bunch to do on my XJ but i want the willys up




i know i did
__________________
As soon as I crest the top i'ma turn driver and floor it!

1998 4.6 stroker , aw4 XJ on 60/14b , 5.38s, grizzly/detroit, cage, 40s, psc big bore box , assist, 3 link,transgo aw4 reprogram
Reply With Quote
  #2  
Old June 17th, 2011, 07:30
Ghost's Avatar
Ghost Ghost is offline
Member Number 257
 
Join Date: Jun 2002
Location: Hartsville, South Carolina
Posts: 16,794
Re: willys issues hydraulic slave cylinder issues and dana 30 arb issues anyone got i

External I would assume? Is all the air out of the system? Is the clutch pedal traveling far enough to disengage the clutch? You may have a problem with the pedal not moving enough fluid to disengage the clutch.
__________________
"...I need to wheel to be rejuvenated to fix things to wheel. It's a vicious cycle, but I love it."
Rick Pewe Ed: Petersons 4 Wheel and Off Road
member since 3/05/2001
Reply With Quote
  #3  
Old June 17th, 2011, 17:25
blondejoncherokee's Avatar
blondejoncherokee blondejoncherokee is offline
NAXJA Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: sacramento
Posts: 12,280
Re: willys issues hydraulic slave cylinder issues and dana 30 arb issues anyone got i

the thing is fully bled of air in the system. ill try to post pics.

ya its external. maybe the new slave needs to go further out ?

i have the darn thing adjusted as much as i can get it out and it still doesnt work.
i going to throw the goofy old slave and bracket set up since that worked to rule out any internal clutch/throwout bearing issues and then go vack to this slave setup after some more careful measurements
__________________
As soon as I crest the top i'ma turn driver and floor it!

1998 4.6 stroker , aw4 XJ on 60/14b , 5.38s, grizzly/detroit, cage, 40s, psc big bore box , assist, 3 link,transgo aw4 reprogram
Reply With Quote
  #4  
Old October 24th, 2011, 15:49
blondejoncherokee's Avatar
blondejoncherokee blondejoncherokee is offline
NAXJA Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: sacramento
Posts: 12,280
Re: willys issues hydraulic slave cylinder issues and dana 30 arb issues anyone got i

pulled off the tranny and the throw out bearing was all bent to heck.
put a new throwout bearing, clutch, and re surfaced the pressure plate.
made a new longer pushrod for the slave, need to install it all then bleed it and go from there.
__________________
As soon as I crest the top i'ma turn driver and floor it!

1998 4.6 stroker , aw4 XJ on 60/14b , 5.38s, grizzly/detroit, cage, 40s, psc big bore box , assist, 3 link,transgo aw4 reprogram
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rear leaf issues & Weight issues stromxj Modified Tech Discussion 3 August 6th, 2009 12:45
Axel Issues? Alignment issues? IceNineKills OEM Tech Discussion 2 January 7th, 2009 22:32
#6 cylinder Sparkplug issues Fast95Neon OEM Tech Discussion 5 February 5th, 2008 21:10
Tire size issues Issues johnwaggle Modified Tech Discussion 4 December 23rd, 2005 22:55
Master cylinder to slave cylinder hydraulic line!!!! Rem870XJ Wanted: Private Party Only 2 February 7th, 2005 14:44


All times are GMT -7. The time now is 19:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014