NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA Unibody Jeep Technical Forums > Jeep Cherokee XJ (1984 - 2001) > OEM Tech Discussion
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Bylaws E-Mail

OEM Tech Discussion Forum for OEM (Original Equipment) or stock XJs and MJs.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #31  
Old February 18th, 2018, 08:37
BALTANAKT BALTANAKT is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jul 2015
Location: Boulder, Colorado
Posts: 125
Re: New Motor Running Cool

They both read the same as I recall.

"91C 195F" with Motorad stamped on the support.

The main difference between the two was that the 'Mopar' stat had a jiggler the valve.

I am reading through all kinds of threads right now. Seems many people have had this issue and no one ever finds a cure all solution.

The most common suggestion is buy form the dealer, which I already have. But I think the dealer stats of yesteryear are on a higher plane of quality than what they are selling now.

Also it seems everything is made in Israel. My guess is these things are all the same, just bought by various white label brands and sold under different names.

Next steps? I don't know. Considering trying a NAPA stat. Or a 210* stat. For the moments I am continuing to read...
Reply With Quote
  #32  
Old February 18th, 2018, 08:41
cruiser54's Avatar
cruiser54 cruiser54 is online now
NAXJA Forum User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Prescott, Az
Posts: 6,324
Re: New Motor Running Cool

I bought 4 of them 6 months ago just to have.

Israel makes good stuff generally.

I'd ask the dealer for a warranty replacement part.
Reply With Quote
  #33  
Old February 19th, 2018, 06:00
Mackie007's Avatar
Mackie007 Mackie007 is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Mar 2005
Location: Tucson
Posts: 22
Re: New Motor Running Cool

I had a problem just like this, turned out to be an after market thermostat housing with clearance issues. It was putting enough pressure on the tip of the thermostat to cause problems.

Good Luck,
Mac
Reply With Quote
  #34  
Old February 19th, 2018, 06:02
cruiser54's Avatar
cruiser54 cruiser54 is online now
NAXJA Forum User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Prescott, Az
Posts: 6,324
Re: New Motor Running Cool

Quote:
Originally Posted by Mackie007 View Post
I had a problem just like this, turned out to be an after market thermostat housing with clearance issues. It was putting enough pressure on the tip of the thermostat to cause problems.

Good Luck,
Mac

That's one to file away in my memory banks......

Reverse engineered parts from WunHungLo and his comrades........
Reply With Quote
  #35  
Old February 19th, 2018, 08:44
BALTANAKT BALTANAKT is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jul 2015
Location: Boulder, Colorado
Posts: 125
Re: New Motor Running Cool

Thanks for posting, Mackie.

Put a 205* t-stat in yesterday from Napa. Also marked Motorad.

Gauge temp while driving (heat off): approximately 205*
Gauge temp while driving (heat on): approximately 182*

Gauge temp at idle: approximately 205*
T-Stat housing temp at idle: 208*

Although it's less drastic now, still not a huge fan of the temp fluctuations and the expansion/shrinking of parts.

The only explanation I can come up with for running at temps below the t-stat rating, is that the t-stat is not closing completely. Or perhaps the t-stat is not creating a good seal on the front of the block, and coolant is pushing by.

I'm going to drive it for a few days and see if it levels off.
Reply With Quote
  #36  
Old February 19th, 2018, 15:35
Green Mesa XJ's Avatar
Green Mesa XJ Green Mesa XJ is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Aug 2004
Location: Pensacola, FL
Posts: 1,110
New Motor Running Cool

Here this may help

https://comancheclub.com/topic/51005...-temperatures/




Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #37  
Old February 19th, 2018, 16:15
Ecomike's Avatar
Ecomike Ecomike is offline
NAXJA# 2091
 
Join Date: Dec 2006
Location: MilkyWay Galaxy
Posts: 14,937
Re: New Motor Running Cool

With the heat on you are are seeing some cold coolant from the heater core exit, enter the water pump inlet and by pass the radiator and T-stat in a loop. Some of it may be bypassing the block and showing a fake CTS temp on the dash?

I need to look at the water pump, T-stat housing lay out again to be sure.

I know it bypasses the Radiator and the T-stat for sure.


Quote:
Originally Posted by BALTANAKT View Post
Thanks for posting, Mackie.

Put a 205* t-stat in yesterday from Napa. Also marked Motorad.

Gauge temp while driving (heat off): approximately 205*
Gauge temp while driving (heat on): approximately 182*

Gauge temp at idle: approximately 205*
T-Stat housing temp at idle: 208*

Although it's less drastic now, still not a huge fan of the temp fluctuations and the expansion/shrinking of parts.

The only explanation I can come up with for running at temps below the t-stat rating, is that the t-stat is not closing completely. Or perhaps the t-stat is not creating a good seal on the front of the block, and coolant is pushing by.

I'm going to drive it for a few days and see if it levels off.
__________________
Quote=8Mud: "Go ahead and put up the best fence you can build, I'll bet on some Mexican with a few dollars of nails and a pile of scrap lumber."
34 MPG , '85 2WD Cherokee Pioneer with custom installed, 64 hp, 2.2 L Nissan SD22 Diesel 5 spd Manual; & 4 Renix XJs, '87 Wagoneer 4.0, 4WD, 89-Cherokee, 4WD, '87 Cherokee 2WD, & '89 Cherokee Pioneer 2WD, all 4dr. #2091
Reply With Quote
  #38  
Old February 19th, 2018, 16:26
cruiser54's Avatar
cruiser54 cruiser54 is online now
NAXJA Forum User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Prescott, Az
Posts: 6,324
Re: New Motor Running Cool

He got another flakey thermostat.
Reply With Quote
  #39  
Old February 19th, 2018, 17:22
techno1154's Avatar
techno1154 techno1154 is offline
NAXJA Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: In the islands
Posts: 2,201
Re: New Motor Running Cool

Quote:
Originally Posted by cruiser54 View Post
He got another flakey thermostat.
It is possible.

Baltanakt, Why did you not say in the beginning that you were running the heater on? That make a huge difference regarding the cooling system.

My XJ have no mechanical fan and have not had one since 2003. Yet, when running the heater on high with the ambient temperature between 40 and 50 degrees the engine temps remain low, i.e. 185 to 195 degrees as long as the speed remains 45 MPH and above. No biggie there and no need to complain about it.

I do not know if that is what is happening to your XJ but,.... turn the heater off and go for a run then report back.

My previous XJ, a 1994 model had a mild over heating problem for awhile which manifested itself when driving hard through the hills of East Tennessee. To reduce the temps, all I did was to turn on the heater full and watch the gauge return to a more normal position. Do not under estimate a good cabin heater in the XJ.
__________________
Patrick

#594
1996 XJ; 4.0L; AW4; NP231; SYE; D30 and D44; ECTED; 4.10 gears; 30X9.5 -15 BFG/AT/KO; 3" lift; Rusty's LCA; JKS ADJ UCA; Kevins ADJ Track bar; Drawtite Front Receiver; Dual Electric Fans; Dual Battaries.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
running.....cool...??? in4aride OEM Tech Discussion 5 January 10th, 2011 08:53
Running cool JTwthaXJ Modified Tech Discussion 3 December 27th, 2010 21:38
4.0 running too cool... ColoCherokees OEM Tech Discussion 13 August 13th, 2009 00:02
running too cool beakie Modified Tech Discussion 12 September 28th, 2006 09:51
Running to cool. What can happen? afd516 OEM Tech Discussion 15 November 7th, 2005 18:34


All times are GMT -7. The time now is 05:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014