NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA's Technical Forums > Modified Tech Discussion
Register FAQ Users List Calendar Mark Forums Read
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Donate Bylaws Store Members Chat E-Mail

Modified Tech Discussion Forum for Tech related discussion for Modified XJ's and MJ's.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #16  
Old October 7th, 2017, 09:53
Francesco Francesco is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2015
Location: Ventura County
Posts: 109
Re: Renix Issue

The hose is new, but I will try replacing the map with a spare I have(not tested unfortunately), and maybe doing Cruiser's map upgrade by tapping the TB today.
Reply With Quote
  #17  
Old October 7th, 2017, 12:16
cruiser54's Avatar
cruiser54 cruiser54 is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Prescott, Az
Posts: 6,208
Re: Renix Issue

Quote:
Originally Posted by Francesco View Post
Regardless, I have cleaned the ground at the block, the ground at the valve cover, added an extra ground from firewall to fuel rail, and from battery to core support area. I really don't think it's a grounding issue. I also have pulled the main harness plug, cleaned that, and filled with ox-gard equivalent.
I'm not sure that's a good idea. Ox-gard is conductive.
Reply With Quote
  #18  
Old October 7th, 2017, 12:54
Francesco Francesco is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2015
Location: Ventura County
Posts: 109
Re: Renix Issue

I see. Should I pull and clean it? I did this quite a long timeago(6-7 months) and haven't had issues until like 2 weeks ago after my Jeep sat for 2 weeks.
Reply With Quote
  #19  
Old October 7th, 2017, 13:09
cruiser54's Avatar
cruiser54 cruiser54 is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Prescott, Az
Posts: 6,208
Re: Renix Issue

Quote:
Originally Posted by Francesco View Post
I see. Should I pull and clean it? I did this quite a long timeago(6-7 months) and haven't had issues until like 2 weeks ago after my Jeep sat for 2 weeks.
Hard to say. Maybe not now, but keep that on your radar screen.
Reply With Quote
  #20  
Old October 8th, 2017, 09:17
Francesco Francesco is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2015
Location: Ventura County
Posts: 109
Re: Renix Issue

Well I have parts coming on on Tuesday to do your MAP sensor line upgrade, since my line has been heat shrunk and repaired anyways, I figure it's worth it.
Reply With Quote
  #21  
Old October 9th, 2017, 06:58
burntkat burntkat is offline
NAXJA Member #1145
 
Join Date: Apr 2003
Location: Charleston, SC
Posts: 801
Re: Renix Issue

Quote:
Originally Posted by Francesco View Post
The hose is new, but I will try replacing the map with a spare I have(not tested unfortunately), and maybe doing Cruiser's map upgrade by tapping the TB today.
What is this MAP upgrade??
__________________
-89 S-10: SAS, D44s front/rear. 5.7L V8. 700R4 with 4L60E upgrades. Built in my driveway.
-90 XJ 4.0, AW4, 231J: Clayton's longarms, RE 5.5" coils, hybrid 6" leaf pack, 33/12.50/15" MTs, Rancho 99012s and 99624s, Tera HD SYE, custom sliders, BW flares. Next: finish front, build rear bumpers, Dana 44's front and rear.
-94 ZJ: Budget boost, 31's. The wife's mall crawler. She's gotten inchitis over my S10 though...
-97 XJ: Son's DD. Mild mods for the new driver.
Reply With Quote
  #22  
Old October 9th, 2017, 06:59
Francesco Francesco is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2015
Location: Ventura County
Posts: 109
Re: Renix Issue

Basically you remove the rubber plug from the throttle body, tap it, and use a brass fitting for a better seal.
Reply With Quote
  #23  
Old October 9th, 2017, 07:21
cruiser54's Avatar
cruiser54 cruiser54 is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Prescott, Az
Posts: 6,208
Re: Renix Issue

Quote:
Originally Posted by burntkat View Post
What is this MAP upgrade??
http://cruiser54.com/?p=280
Reply With Quote
  #24  
Old October 9th, 2017, 10:11
Green XJ Jeep Green XJ Jeep is offline
NAXJA Member 4950
 
Join Date: Mar 2011
Location: Spanaway Wa
Posts: 471
Re: Renix Issue

Quote:
Originally Posted by cruiser54 View Post
In my opinion that should be closer to the top ten
Reply With Quote
  #25  
Old October 9th, 2017, 16:27
Francesco Francesco is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2015
Location: Ventura County
Posts: 109
Re: Renix Issue

Quote:
Originally Posted by Green XJ Jeep View Post
In my opinion that should be closer to the top ten
Well, you can only have so many in the top ten.....ten to be exact
Reply With Quote
  #26  
Old October 9th, 2017, 17:48
Green XJ Jeep Green XJ Jeep is offline
NAXJA Member 4950
 
Join Date: Mar 2011
Location: Spanaway Wa
Posts: 471
Re: Renix Issue

Quote:
Originally Posted by Francesco View Post
Well, you can only have so many in the top ten.....ten to be exact
I did say closer 31 seems a little far down the list
Reply With Quote
  #27  
Old October 9th, 2017, 20:45
cruiser54's Avatar
cruiser54 cruiser54 is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Prescott, Az
Posts: 6,208
Re: Renix Issue

Quote:
Originally Posted by Green XJ Jeep View Post
I did say closer 31 seems a little far down the list
The first 5 are prioritized. The rest came along in a willy nilly manor.
Reply With Quote
  #28  
Old October 9th, 2017, 22:40
Francesco Francesco is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2015
Location: Ventura County
Posts: 109
Re: Renix Issue

I kid, Green Jeep. I agree this one is pretty important. Will update tomorrow with results, hopefully this fixes it.
Reply With Quote
  #29  
Old October 10th, 2017, 13:36
Francesco Francesco is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Dec 2015
Location: Ventura County
Posts: 109
Re: Renix Issue

Well, I've done the fix, and SO FAR, it seems like a success. My throttle delay is gone, as well as my weird idle issue, bringing up an OLD weird idle issue, but I can live with that one. Here's some quick pics:

First, I disconnected the air box hose, and removed the throttle body, which were a T45 and a T30 I believe.


First the top hose


Then the bottom

The throttle body comes off after this, just remember to disconnect the two sensors, and pry off the throttle cable, a flathead works great for this, and to install just a simple set of vice grips works fine.
After that, I mounted the TB in the vise, gently as to not scratch it, and slowly tapped the MAP sensor hole, i went about 2 turns at a time until it was pretty close to seating. For reference, I used a NPT 1/8-27 tap.



Then, since I had no Permatex #2 like Cruiser suggested, I just used copper gasket maker, should be OK I suppose, would probably seal on its own anyways. Then I threaded it in and tightened it down.



Took the time to clean the throttle body again, as well as the intake surface it mounts to. Installation was the reverse, and from what I read, torque is about 15 ft lbs, so I just snugged them up, my torque wrench does not read accurately that low.

The only issues I ran into were I believe the elbows were slightly too small, and difficult to fit on, but they're definitely not going to leak air, on the upside.


Fully installed


Old cable

I hope this helps somebody else, and thank you again cruiser!
Reply With Quote
  #30  
Old October 10th, 2017, 15:27
burntkat burntkat is offline
NAXJA Member #1145
 
Join Date: Apr 2003
Location: Charleston, SC
Posts: 801
Re: Renix Issue

Good work. FYI, though in a perfect world a NPT isn't supposed to require sealant, it's never a bad idea to use some. I just use RTV, the stuff you used is even better. Teflon tape can work but it's always a crapshoot in my experience.
__________________
-89 S-10: SAS, D44s front/rear. 5.7L V8. 700R4 with 4L60E upgrades. Built in my driveway.
-90 XJ 4.0, AW4, 231J: Clayton's longarms, RE 5.5" coils, hybrid 6" leaf pack, 33/12.50/15" MTs, Rancho 99012s and 99624s, Tera HD SYE, custom sliders, BW flares. Next: finish front, build rear bumpers, Dana 44's front and rear.
-94 ZJ: Budget boost, 31's. The wife's mall crawler. She's gotten inchitis over my S10 though...
-97 XJ: Son's DD. Mild mods for the new driver.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Renix Issue!!!! JustinTurney OEM Tech Discussion 11 October 3rd, 2012 12:14
88 4L Renix cranking issue DaveVmax OEM Tech Discussion 83 March 24th, 2011 22:15
renix running issue ctxjlimited OEM Tech Discussion 7 August 30th, 2009 08:32
Renix issue? jujuscisyn OEM Tech Discussion 99 July 6th, 2009 18:27
Please help! Renix with an issue! Bensride OEM Tech Discussion 5 August 23rd, 2007 19:30


All times are GMT -7. The time now is 01:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.3
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014