NAXJA Forums -::- North American XJ Association  

Go Back   NAXJA Forums -::- North American XJ Association > NAXJA Unibody Jeep Technical Forums > Jeep Cherokee XJ (1984 - 2001) > OEM Tech Discussion
HOME Member FAQ Sponsor Info Rules Bylaws E-Mail

OEM Tech Discussion Forum for OEM (Original Equipment) or stock XJs and MJs.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old June 21st, 2017, 16:16
tokarev's Avatar
tokarev tokarev is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Arizona
Posts: 26
'01 XJ Won't start. New CPS and coil rail, still no spark. Any ideas?

Summary:
----------
I have a 4 door, 2001 Cherokee Sport XJ 4x4 with 145,000 miles that I have been using for a daily driver.
Out of the blue one day, it ran rough then died.
Now it will not start. The engine turns over but won't fire.
I have tried replacing the Crankshaft Position Sensor, the Spark Plugs, and the Ignition Coil Rail. Still nothing.


More Info
-----------
I've been driving it about 70 miles a day. About 2-3 weeks prior to this, I had the transfer case rebuild at a shop, if that's relevant.

On my way home from work, I stopped at a store near my house for less than 5 minutes. When I started it back up, the "Check Engine" light came on, and it ran extremely rough - sputtering and coughing. The motor never smoothed out, and it would not go above 40mph - acted like I had a governor on it or something. I limped it 3 miles home, and it died (luckily) right in my driveway. I coasted it into it's parking spot, and there it's sat for the last 2 weeks.

The engine turns over, but it never fires.

I borrowed a code reader, and here are the codes the Check Engine Light threw:

P0300 - Multiple Cylinder Misfire
P0301 - Cylinder 1 Misfire
P0306 - Cylinder 6 Misfire
P0351 - Ignition Coil 1 Circuit

----------------------------------

First I tried replacing all of my spark plugs with new ones, but that didn't fix it.

After searching this forum, I guessed the problem was my Ignition Coil Rail, so I ordered this new generic one from Amazon and installed it:
https://www.amazon.com/gp/product/B0...?ie=UTF8&psc=1

Unfortunately, that new ignition coil rail didn't fix the problem.

So, after some more reading, it seemed the problem could be my Crankshaft Position Sensor. My old one tested OK with a multimeter, and my odometer and gauges were displaying normally, but I didn't know what else it could be, so I bought a new OEM Mopar sensor from the Jeep dealer and replaced my old one.

Unfortunately, that new OEM Crankshaft Position Sensor also did not fix my problem.

So then I tried to see if I was getting a spark from my spark plugs. I pulled my ignition coil, left the spark plugs in it - bottom up - and ran wires from the bottom of each spark plug to ground. I then had someone turn the key while I watched the spark plugs.

I am not getting any spark on any of the spark plugs.

The engine was running fine before it just suddenly quit like that.

Does anyone have any ideas why this isn't getting a spark, before I tow it to an engine repair place?

Thank you in advance for any assistance you can give.
.
Reply With Quote
  #2  
Old June 21st, 2017, 16:41
Tim_MN's Avatar
Tim_MN Tim_MN is offline
Freakish Hand Strength
 
Join Date: Mar 2003
Location: Minneapolis, MN
Posts: 5,902
Re: '01 XJ Won't start. New CPS and coil rail, still no spark. Any ideas?

Does the fuel pump prime for 3-6 seconds when you turn the key ? Have you jumped the fuel pump relay and tested the fuel pressure ? Have you inspected the Camshaft Pickup Sensor assembly ?

Have you read this and checked the Cam Sensor synchronization ? >> http://jeep.blackonyx.net/pdfs/jcss.pdf

Inspect the wire harnesses and wire plugs at and near the transfer case. Look, for loose connection, corrosion in the plugs, damaged or missing pins in the plugs, damaged wires, and chafed wire insulation. Confirm that the O2 sensors are functional and their wire harnesses are not damaged.
__________________
.
.

Quote:
Originally Posted by bimmerjeeper

Blanket caught in the rear liftgate latch. Now I can't open.
.

Last edited by Tim_MN; June 21st, 2017 at 16:45.
Reply With Quote
  #3  
Old July 10th, 2017, 22:44
tokarev's Avatar
tokarev tokarev is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Mar 2011
Location: Arizona
Posts: 26
Re: '01 XJ Won't start. New CPS and coil rail, still no spark. Any ideas?

UPDATE:

I tried replacing the camshaft sensor, but it still wouldn't start. I was at my wit's end, so I finally gave up and towed my Cherokee to the repair shop.

Two days and $100 later, They told me that my fuel injector fuse had blown when my camshaft sensor went bad. They replaced the fuel injector fuse, and it started right up.

Last edited by tokarev; July 10th, 2017 at 22:47.
Reply With Quote
  #4  
Old August 18th, 2017, 13:05
EMSJEEP's Avatar
EMSJEEP EMSJEEP is offline
NAXJA Forum User
 
Join Date: Jul 2006
Location: Long Island
Posts: 780
Re: '01 XJ Won't start. New CPS and coil rail, still no spark. Any ideas?

Fuse position number?
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No start after coil rail removal. Ice RHD OEM Tech Discussion 28 February 17th, 2011 15:03
Won't start. No spark. Coil & Distrib. OK 90woodyxj OEM Tech Discussion 32 June 10th, 2008 01:39
Voltage to coil, new coil, no spark! help jazclrint OEM Tech Discussion 11 October 14th, 2007 13:46
Help, no spark, I'm out of ideas. Mich88XJ OEM Tech Discussion 4 March 27th, 2007 01:26
'89 XJ-No Spark any ideas. devo87 OEM Tech Discussion 5 June 23rd, 2006 14:14


All times are GMT -7. The time now is 09:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
NAXJA and NAXJA logo's Copyright NAXJA. All content/images Copyright NAXJA 1999-2014